Elektrik Güvence Ücreti Ne İşe Yarar?
Yeni bir konuta yerleştiğinizde, yaşamınız için kritik öneme sahip olan doğalgaz, su ve elektrik gibi hizmetlerin aboneliklerini yaptırmanız gerekmektedir. Eğer bu abonelikleri üzerinize almazsanız, devlet bu durumu yasadışı kullanım olarak kabul eder ve ceza uygulanabilir. Bu yazımızda elektrik güvence ücretinin ne olduğunu, elektrik faturasındaki güvence ücreti sorgulamasının nasıl yapıldığını ve elektrik güvence ücreti iadesinin nasıl gerçekleştirileceğini inceledik.
Elektrik Faturasında Güvence Ücreti Nedir?
Elektrik aboneliği için başvurduğunuzda, belirli bir miktar ödeme yapmanız gerekmektedir. Bu ödeme içerisinde dosya ücreti, damga vergisi, kesme/bağlama ücreti ve güvence ücreti bulunmaktadır. Elektrikte güvence ücreti, ilgili elektrik dağıtım şirketi tarafından alınır ve abonelik sürecinde oluşabilecek borçları güvence altına almak amacıyla kullanılır. Yani, sözleşme sahibinin enerji tüketimi bedelini ödememesi durumunda, bu ücret güvence ücretinden tahsil edilir.
2022 Elektrik Güvence Ücreti Ne Kadar?
Abonelik işlemleri sırasında ödenen peşin ücretler, elektrik aboneliğini açtırmak istediğiniz yerin gücüne göre değişir. Güvence ücreti, abonelik alacağınız yerin elektrik gücüne göre belirlenir ve birim fiyatla çarpılır. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından belirlenen ücretler, her yıl değişiklik gösterir. 2022 yılında her 1 kW başına evler için 37,6 TL, ticarethaneler için 106,9 TL olarak belirlenmiştir. Sözleşmedeki mesken veya ticarethane gücü 5 kW altında olsa bile, hesaplama işlemi 5 kW üzerinden yapılır. Bu durumda ödenecek minimum elektrik güvence ücreti, evler için 188 TL ve ticarethaneler için 534,5 TL’dir.
Elektrik Güvence Ücreti İadesi Nasıl Yapılır?
Başka bir yere taşınmanız durumunda, eski sözleşmenizi iptal ederek güvence ücretini geri alabilirsiniz. Bunun için, sözleşme yaptığınız elektrik dağıtım şirketine başvurmanız gerekmektedir. Şirketler, geri ödemeyi nakit veya havale yoluyla yapabilirler.
Nakit ödeme yapılmıyorsa, abonelik iptali sırasında banka hesap numaranızı vermeniz durumunda güvence ücreti, 5 iş günü içerisinde hesabınıza aktarılacaktır. Eğer borcunuz yoksa, güvence ücretinizi geri alabilirsiniz. Borcunuz varsa, bu bedel güvence ücretinizden düşürülecektir. Eğer aboneliğinizi iptal ettirmediyseniz ve yerinize başkası gelip yeni sözleşme yapmışsa, aboneliğiniz otomatik olarak iptal olur. Bu durumda, ilgili şirketin müşteri hizmetleri şubesine giderek güvence ücreti iadesini talep edebilirsiniz.
Elektrik faturasındaki güvence ücreti iade tutarı, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından belirlenen TÜFE oranına göre hesaplanır. Bu nedenle, kesin bir tutar belirtmek mümkün olmamakla birlikte, yatırılan tutarla geri alacağınız tutar arasında fark olacaktır.
Elektrik Aboneliği Nasıl Açılır?
Her bölgenin elektrik dağıtımı için farklı elektrik tedarik şirketleri bulunmaktadır. İlk olarak, bulunduğunuz şehirdeki elektrik şirketini öğrenmeniz gerekmektedir. Eğer ev sahibiyseniz, yanınızda kimliğinizi, tapunuzu, eski bir elektrik faturasını ve DASK poliçesini götürmeniz gerekmektedir. Eğer faturanız yoksa, tesisat veya sayaç numarasını öğrenmeniz yeterli olacaktır. Kiracıysanız, tapu yerine kira sözleşmesini yanınızda bulundurmanız gerekmektedir. Eğer elektrik aboneliğini açtırmak istediğiniz yer bir ev değil de ticarethane ise, şirket sahibinin veya vekâlet verdiği kişinin nüfus cüzdanı, vekâlet verdiği kişinin vekâletnamesi, vergi dairesi ile vergi numarası, sayaç numarası, DASK poliçesi ve tapu ya da kira sözleşmesini yanınızda götürmeniz gerekmektedir. Şirketin müşteri hizmetleri merkezine gitmek istemiyorsanız, şirketin internet sitesinden veya E-Devlet üzerinden başvuru yapabilirsiniz.
Elektrik Güvence Ücreti ile İlgili Sık Sorulan Sorular
Elektrik Güvence Ücreti İadesi Ne Kadardır?
Faturanıza göre elektrik güvence ücreti iadesi miktarı değişmektedir. 2022 Elektrik Güvence Ücreti Ne Kadar? 2022 yılında her 1 kW başına evler için 37,6 TL, ticarethaneler için 106,9 TL olarak belirlenmiştir. Sözleşmedeki mesken veya ticarethane gücü 5 kW altında olsa bile, hesaplama işlemi 5 kW üzerinden yapılır. Bu durumda ödenecek minimum elektrik güvence ücreti, evler için 188 TL ve ticarethaneler için 534,5 TL’dir.
Elektrik Güvence Ücreti İadesi İçin Başvuru Süresi Nedir?
Güvence ücreti iadesi için belirli bir başvuru süresi yoktur. Aboneliğinizi iptal ettirdiğinizde veya otomatik olarak iptal olduğunda, elektrik dağıtım şirketine başvurarak güvence ücreti iadesi talep edebilirsiniz. Türkiyedeki dağıtım şirketlerine buradan ulaşabilirsiniz
Elektrik Güvence Ücreti İadesi Ne Zaman Yapılır?
Elektrik güvence ücreti iadesi, başvurunuzun ardından 5 iş günü içerisinde hesabınıza aktarılır. Ancak bu süre, elektrik dağıtım şirketine bağlı olarak değişebilir.
Elektrik Güvence Ücreti İadesi İçin Hangi Belgeler Gerekli?
Elektrik güvence ücreti iadesi için, aboneliğinizi iptal ettirirken veya iptal ettirdikten sonra, şu belgeleri götürmeniz gerekmektedir:
- Nüfus cüzdanı veya kimlik belgesi
- İptal edilen elektrik aboneliğine ait son elektrik faturası
- İade talep eden kişinin banka hesap numarası veya IBAN numarası
Elektrik güvence ücreti iadesi başvurusu yaptıktan sonra, şirket tarafından belgelerinizin kontrolü yapılır ve işlemler başlatılır. İade süreci tamamlandığında, belirttiğiniz banka hesabına iadeniz gerçekleştirilir. Eğer iade sürecinde herhangi bir aksaklık yaşanırsa, elektrik dağıtım şirketinin müşteri hizmetleri ile iletişime geçebilirsiniz.